'Maar wat doe je dan juist?'

Gepubliceerd op 24 januari 2023 om 09:01

Het is de vraag die ik het voorbije jaar (and counting) het meeste kreeg: 'wat doe je nu juist als job?'. En ik kan het de vraagstellers niet kwalijk nemen. 

 

Vorig jaar besliste ik om als zelfstandig consultant te starten binnen de domeinen van zorg en welzijn. Breder en vager kan haast niet, I know. Maar het is wel de omschrijving die voor mij het beste past: ik wil me namelijk niet vastpinnen op één expertise of specialisme, maar voortdurend nieuwe thema's ontdekken. Sommigen noemen dit wispelturig of onzeker, ik hou het bij prikkelzoekend en generalist. (Hoe ik tot deze termen ben gekomen, vertel ik met veel plezier in een volgende blog.)

 

Terug naar de hoofdvraag: wat doe je dan juist? 

Als apotheker merkte ik steeds meer de overlap tussen de gezondheidszorg en het welzijnsdomein. Achter fysieke problemen schuilen vaak (maar heus niet altijd) mentale of sociale problemen. Vanachter de apothekersbalie probeerde ik dieper te graven en zicht te krijgen op wat het échte probleem van een patiënt was. Maar vaak ontbrak de tijd of de omkadering om er dieper op in te gaan. Het werd me duidelijk dat er nood is aan meer samenwerking, over beroepen heen, over de grenzen van de domeinen zorg en welzijn heen. Daarnaast moet elke zorg- of hulpverlener voldoende onderlegd zijn om signalen die wijzen op onderliggende problemen op te vangen en door te verwijzen naar gespecialiseerde collega's. Dit past voor mij volledig in het concept van geïntegreerde zorg, een doel waar we allen naar zouden moeten streven. Een geïntegreerde zorg waarin ook de informele zorgers, zoals vrijwilligers en mantelzorgers, hun plaats hebben. 

 

Maar, wat doe je dan juist?! 

Ik zet met plezier mijn schouders onder projecten en initiatieven die bijdragen aan die geïntegreerde zorg. Via mijn werk wil ik mensen gezonder maken, een warmere maatschappij genereren en liefst ook het beleid bewust(er) maken van wat er leeft. 

Momenteel werk ik (via WhoCares?, een organisatie van consultants) mee aan een project van zorg- en welzijnsknooppunten in eerstelijnszone Kempenland. Een project dat volledig in lijn ligt van de visie die ik hierboven schetste. Daarnaast werk ik mee aan de communicatie rond het digitaliseren van de verwijsvoorschriften (die briefjes die artsen maken wanneer je naar de kinesitherapeut moet bijvoorbeeld). Een tool die die multidisciplinaire samenwerking nog zal verbeteren. Daarnaast ben ik ook te boeken als moderator voor medisch-farmaceutisch overleg, een overleg tussen huisartsen en apothekers waarbij we samen aan de slag gaan rond een bepaald gezondheidsthema. En ja, op regelmatige basis sta ik nog achter de apothekersbalie (ik heb er lang genoeg voor gezwoegd). 

 

Zoals je kan zien hou ik dus van afwisseling. Maar toch is er één rode draad: ik geloof dat elke mens evenwaardig is en gelijke kansen verdient. Iedereen moet de kans krijgen om de beste versie van zichzelf te worden. En dat doe ik door zelf met mensen aan de slag te gaan, als door het ondersteunen van organisaties die werken rond de zorg voor en het welzijn van mensen.

 

Om mezelf als ondernemer te ontwikkelen, volgde ik een coachingstraject bij UNIZO. Mijn supercoach An stelde me ook de vraag 'maar wat doe je dan juist'? Vele sessies later kwamen we tot een antwoord (mijn USP zoals dat heet). Dus wanneer iemand me nu vraagt wat mijn job juist inhoudt, antwoord ik met veel trots:

Ik ben Tom, apotheker van opleiding, prikkelzoeker en multi-inzetbare generalist. Ik bied ondersteuning aan Vlaamse of Belgische organisaties, zowel klein als groot, die werken binnen de domeinen van zorg en welzijn, en die nood hebben aan extern advies vanuit ervaring en expertise om projecten vorm te geven en effectief uit te voeren. Met een brede ervaring in verschillende rollen, een grote dosis flexibiliteit en een korte inwerktijd maak ik het verschil.

 

Voila, de kop is eraf. Als je dit hebt gelezen, betekent dit dat mijn eerste blog online staat. Mijn voornemen is alvast om regelmatig iets te posten en zo een inkijk te geven in mijn leven als zelfstandig consultant. Hopelijk heb ik jullie kunnen triggeren ;)

 

Tot schrijfs!

Tom

 

PS: wil je meer weten over mijn projecten? Neem dan een kijkje op deze pagina op mijn website

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.