Ik ben een jobhopper

Gepubliceerd op 28 februari 2023 om 12:06

 

'De mensen gaan denken dat je een jobhopper bent'.

Die zin kreeg ik tijdens mijn carrière al vaak te horen. Op dat moment klonk het steeds als een beschuldiging, het was iets negatief. Maar ondertussen weet ik wel beter.

 

Mocht je mijn CV erop naslaan, dan denk ik dat velen me zouden bestempelen als jobhopper. In de tien (bijna elf) jaar dat ik aan het werk ben, werkte ik bij twee farmaceutische bedrijven, maakte ik de overstap naar de openbare apotheek en had ik een functie als beleidsmedewerker bij het Vlaams Apothekers Netwerk. En sinds de zomer van 2022 werk ik als consultant op uiteenlopende projecten.

Op basis van mijn carrière tot nu toe lijkt jobhopper het juiste woord. Het is een opeenstapeling van keuzes van iemand die niet lijkt te weten wat hij wil.

Niets is minder waar: tijdens mijn carrière heb ik steeds bewuste keuzes gemaakt. Voor mijn overstap naar de apotheek volgde ik loopbaanbegeleiding. In mijn functies in de farmaceutische industrie kreeg ik niet de voldoening waar ik naar op zoek was: ik wilde - heel cliché - bijdragen aan de maatschappij. Mijn loopbaancoach Veerle (die ik nog steeds eeuwig dankbaar ben) maakte me duidelijk dat alles mogelijk was. Toch leek op dat moment de apotheek de juiste keuze: ik kon er de gezondheid van mensen verbeteren, ze helpen en adviseren, en dat op een laagdrempelige manier. 

Het werk in de apotheek bood na een tijdje te weinig afwisseling. Ik zag zoveel opportuniteiten voor de apotheek, maar ik had te weinig impact om er iets aan te veranderen. De job bij het Vlaams Apothekers Netwerk kwam dan ook als geroepen. Daar kwam ik in contact met een waaier aan opdrachten en taken, ik vergrootte mijn netwerk en leerde er bij over de eerste lijn en de gehele gezondheidszorg. 

En toen ging het mis. In mei 2022 zat ik zo'n 3 maanden thuis met een burn-out. Je kan discussiëren over het fenomeen, maar ik voelde dat ik niet meer verder kon. De covid-crisis heeft zeker een rol gespeeld, want de druk op de apothekers en bijgevolg op de apothekersverenigingen was groot. Ook mijn perfectionistisch kantje zal wellicht niet geholpen hebben. Na een tijd van bezinning maakte ik bewust de keuze om aan de slag te gaan als zelfstandig consultant, een job die me in staat stelde om te kiezen waarvoor ik me wil engageren en mijn eigen werkschema te bepalen. Het eureka-moment volgde al snel: hier was ik al zo lang naar op zoek geweest.

In de periode dat ik thuis zat las ik het boek ‘Tijd voor de creatieve generalist!’, van Suyin Aerts en Murielle Marie Ungricht. Een boek waarin de schrijfsters ingaan op het concept van de creatieve generalist (of multipotentialite in het Engels): een persoon met veel interesses en creatieve bezigheden, en die vaardigheden vertoont in meerdere disciplines. 

 

 

Het boek was voor mij een openbaring. Ik heb altijd veel verschillende interesses gehad – ik vind echt alles interessant – en het idee van mijn hele leven lang hetzelfde te moeten doen, schrikt me af. Ik hou ervan om mezelf te ontwikkelen, nieuwe dingen te leren en connecties te leggen tussen verschillende onderwerpen. Wanneer ik nu terugkijk op mijn carrière klopt het helemaal: ik ben steeds op zoek naar nieuwe prikkels, nieuwe uitdagingen. Wanneer ik mijn job ken en onder de knie heb, is de uitdaging weg en is het tijd voor het volgende.

Creatieve generalisten hebben veel paden en we volgen ze allemaal, opeenvolgend of tegelijkertijd (of beide). Zo zou ik tegelijkertijd apotheker, fitnesscoach en steward in een vliegtuig kunnen zijn. De combinatie van die verschillende rollen trekt me aan, net zoals ik als consultant ook verschillende soorten opdrachten naast elkaar kan uitvoeren.

Wanneer ik rond me kijk valt het me sneller op wie er zich ook onder de noemer van creatieve generalisten kan plaatsen. Zelf vind ik mijn multipotentiality een echte verrijking en kan (en wil) ik het me niet meer anders voorstellen.

Het woord jobhopper neem ik dus niet meer in de mond. Wel omschrijf ik mezelf als een creatieve generalist: iemand met meerdere interesses en passies, die flexibel en multi-inzetbaar is.

En jij? Ben jij eerder een generalist of een specialist?

Het boek 'Tijd voor de creatieve generalist!' van Suyin Aerts en Murielle Marie Ungricht is verkrijgbaar bij Lannoo Campus. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.